opc_loader

    

Nieuwe producten
e-books downloaden

In dit filmpje is uitgelegd hoe je de e-books kunt downloaden:

 

Zicht wijze op ongedachte mogelijkheden

ISBN 9789492331359

Het enige Nederlandstalige boek over structuuropstellingen. Geschreven door dé autoriteit in deze manier van werken in Nederland: Nelleke van Houts.

Zicht wijze maakt het werken met systemische structuuropstellingen toegankelijk. Het is een handboek zoals een handboek hoort te zijn: met grote deskundigheid geschreven, compleet en met uitgebreide onderbouwingen.

“Voor elke opsteller is het een must om kennis te hebben van deze manier van werken.” Bouke de Boer

44,95
x
Beschrijving

Dit handboek opent deuren voor iedere professional, die systemisch denkt en werkt. Zicht wijze maakt het werken met systemische structuuropstellingen toegankelijk.

De SySt® methode, beter bekend als ‘structuuropstellingen’, is ontwikkeld door Prof. Dr. Matthias Varga von Kibéd en Dipl. Psych. Insa Sparrer. De methode is even krachtig als effectief. Deze wijze van werken heeft zich een bewezen plek veroverd in zowel de psychosociale als de organisatie context, in coaching, mediation, bij de begeleiding van leerprocessen, in de gezondheidszorg en binnen de kunst.

Zicht wijze biedt een stroom aan theoretische en praktische kaders. Zonder theorie is de praktijk bodemloos. Dit handboek geeft die bodem. Het toont de grammatica, formats en miniaturen, aangevuld met voorbeelden en oefeningen. Een stevig houvast om de vragen en dilemma’s van klanten verder te brengen naar mogelijkheden.

Met dit boek nodigt Nelleke de lezer uit om SySt® te verkennen, te ervaren en er de vruchten van te plukken.


 

 

Nelleke van Houts is in haar werk gericht op verhelderen en oplossen. Zij faciliteert mensen en organisaties, die ongedachte mogelijkheden willen (her)vinden bij hun vragen met SySt®. Nelleke is dé autoriteit in Nederland in het werken met deze methode. Als gecertificeerd SySt® adviseur biedt zij opleidingstrajecten in SySt® aan. Zij heeft in haar loopbaan duizenden mensen geholpen en opgeleid, steeds met dezelfde zorgvuldigheid en kennis die ook in dit boek terug te vinden is.

 

“Nelleke is erin geslaagd om de theoretische en praktische complexiteit van de systemische structuuropstellingen op een behapbare manier toegankelijk te maken zonder de complexiteit (en dat is iets ander dan nodeloze complicaties) tot een kookboek te verarmen.”

Louis Cauffman

Compilatie van de boekpresentatie op 14 februari 2017

Beoordelingen (2)
Zicht wijze op ongedachte mogelijkheden
Recensie 1 tot en met 2 (van de 2 recensies). Resultaat:  1

Eindelijk.

Mocht een boekbespreking zo kort mogen zijn, dan was ik nu al klaar.

Waarom eindelijk?

Iedereen die ooit een seminar volgde bij Matthias Varga von Kibèd en Insa Sparrer zal opgelucht ademhalen bij het verschijnen van dit boek en dit om verschillende redenen.

Dit bijzondere duo is er doorheen de jaren in geslaagd om de magie uit het werken met opstellingen te halen. Dat is handig als je met deze werkwijze aan de slag wil in bv. meer zakelijke contexten.

Daarnaast slaagden ze er in om opstellingen los te koppelen van de ene of de andere context (bv. familie, organisatie, gezondheid, …). Inderdaad, elk probleem heeft grosso mode een zelfde structuur, met name iemand die met het probleem aan de slag wil, een gewenst resultaat, een reeks hindernissen, een reeks al dan niet gekende of ontwikkelde hulpbronnen, … . Door met die structuur aan de slag te gaan, werk je op een onderliggend niveau en wordt inhoud een heel stuk minder relevant want al te vaak verdrinken zowel client als begeleider in alle details van de inhoud terwijl dit vaak niet nodig is. Dit leidde tot een hele reeks - ondertussen bekend geworden - structuuropstellingen waaronder het tetralemma en de negenveldenopstelling.

Matthias Varga von Kibèd en Insa Sparrer zijn ook bijzondere teachers. Iedereen die ze aan het werk heeft gezien, heeft gegarandeerd nog ergens een stapel notities of foto’s van flip-over vellen liggen met de afspraak om daar ooit eens terug in te duiken. Wel dat is niet meer nodig. Nelleke van Houts heeft ze voor jou uitgeschreven in een bijzonder boek en ze heeft geen enkel detail uit het oog verloren, want ook daar waren de seminars van Matthias en Insa bekend voor. In de manier waarop ze hun werk deden en doorgaven, zijn ze bijzonder vrijgevig: tientallen verwijzingen mede uit respect voor alle disciplines waar ze zelf uit gepuurd hebben maar evengoed omdat meesterschap vaak in kleine details zit.

Veel begeleiders van opstellingen hebben gewacht op dit boek. Weinig auteurs waren in staat om een boek te schrijven dat zo trouw blijft aan de wortels van deze bijzondere stroming. ‘Nelleke did it’ en het is een feestmaal geworden. Als lezer wordt je geleid naar de oorsprong van structuuropstellingen en je krijgt meteen ook een hele reeks handige tips om er zuiver mee aan de slag te gaan. Ook het oplossingsgericht werken komt uitgebreid aan bod in het boek onder meer omdat die benadering mee ligt aan de grondslag van deze manier van werken met opstellingen. Vervolgens krijg je een breed en helder uitgewerkt overzicht van interventies die heel typisch zijn voor structuuropstellingen. Net hierdoor hebben Matthias en Insa het werken met opstellingen een stuk gestructureerder gemaakt - let wel, niet daarom zijn het structuuropstellingen - en net daardoor hebben ze een deel van de magie er uit gehaald.

Vervolgens komen de meest bekende maar ook minder bekende soorten structuuropstellingen aan bod. Zeker voor mensen die vertrouwd zijn met opstellingen is dit bijzonder handig want hierdoor heb je een grondig uitgewerkt naslagwerk. Voor mensen die geen ervaring hebben met opstellingen, zou het hier wat lastig kunnen worden maar ik vermoed dat Nelleke haar boek geschreven heeft voor begeleiders die hier echt mee aan de slag willen gaan of die hun ervaring als opsteller willen uitbreiden in de richting van structuuropstellingen. Een boek zal in dat geval niet volstaan. Het boek past in die zin perfect bij de langlopende opleiding die Nelleke verzorgt vanuit Syst®-Nederland.

Dat er bijzonder veel jaren en ervaring achter deze bijzondere stroming binnen het werken met opstellingen zit, blijkt tenslotte niet alleen uit de rijkdom van het boek maar ook uit de bijlagen aan het boek. Je bent zelden geneigd om die te lezen maar omdat je weet dat structuuropstellingen gegroeid zijn uit het werk van bijzondere pioniers, wandel je graag even mee door de mensen en stromingen die Matthias en Insa hebben geïnspireerd. Eén voor een mensen die een bijzondere stempel hebben gedrukt op het begeleidingswerk. Denk maar aan Milton Erickson, Virginia Satir, Insoo Kim Berg en Steve de Shazer, Ivan Böszörményi-Nagy, Bert Hellinger, Alfred Korzybski, Marshall Rosenberg, Gregory Bateson, Heinz von Foerster, George Spencer- Brown, Ludwig Wittgenstein, Edmund Husserl, … .

Eindelijk … het is iemand gelukt om een bijzonder boek te schrijven dat trouw blijft aan de oorsprong van deze manier van werken met opstellingen en dat is Nelleke van Houts.

Proficiat Nelleke!

Beoordeling: [5 van de 5 sterren]

De duidelijkheid en precisie waarmee Nelleke de theorie achter het systemisch opstellen beschrijft is fenomenaal en verfrissend. Het is een welkome aanvulling op alle fenomenologische informatie die wij zien verschijnen tijdens opstellingen. Het helpt te duiden zonder overduidend te zijn en biedt een structuur onder dit prachtige werk.
Naast de heldere beschrijving van de basiselementen, de houding van de opsteller (daar kunnen nog velen van leren) en de toevoegingen over tijd, flux en grammatica van hoeken is het ook een zeer praktisch boek.
De verschillende een meest gebruikte werkvormen van systemische structuur opstellingen worden zeer helder met tekst en tekeningen uitgelegd. Om het geheel systemisch rond te maken heeft Nelleke onze systemische voorouders ge-eerd met 17 bijlagen. Allen die een substantiële bijdrage leverden aan ons succes van het gebruik van deze prachtige methodiek krijgen een plaats, van Milton Erickson, Niklas Luhmann tot en met Edmund Husserl. Ook daar is weer veel over te leren.

Ik raad het iedereen aan dit meesterwerk in je coachruimte of in jouw werktas bij je hebben. Maar lees en bestudeer het vooral eerst!!

Beoordeling: [5 van de 5 sterren]

Aanbevolen artikelen:

Bert Hellinger
27,95
Het boek leert u over een nieuwe dimensie in menselijke relaties. Die van toepassing zijn in de relatie tussen man en vrouw, ouders en kinderen,...
 
18,95
De vragen op de kaarten brengen je op een spoor, leiden je naar de onderstroom. Of je  nu net kennis maakt met het systemisch werken of dat je...
Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder
24,95
In every system people are a part of, there are patterns and trauma’s. Some are obstructive. Systemic coaching can give you knowledge, impulse...
Bert Hellinger
29,95
Het boek is een compleet, helder en geordend overzicht van Hellingers werk. Daarmee is het te gebruiken als naslagwerk dat de lezer inzicht verschaft...
Bert Hellinger
19,95
Het boek beschrijft een aantal opstellingen en inzichten uit de periode van 1995 tot 2001. Eerlijk gezegd doen sommige hiervan wat gedateerd...
 
21,95
‘Iedere dag ben je een stap dichter bij je eigen dood’ zo schrijft Thomas in het eerste deel van het boek. Is dat een gedachte om bang...

Alternatieve artikelen:

Bert Hellinger
9,50
De journaliste Gabriele ten Hovel heeft een serie intense gesprekken met Bert Hellinger gevoerd. Steeds heeft ze hem bevraagd en uitgedaagd over zijn...
Bert Hellinger
17,95
De journaliste Gabriele ten Hovel heeft een serie intense gesprekken met Bert Hellinger gevoerd. Steeds heeft ze hem bevraagd en uitgedaagd over zijn...
Bert Hellinger
19,95
De kunst van het helpen gaat over de diepe menselijke behoefte om een ander te helpen. Helpen, op een systemisch-fenomenologische...
 
42,50 32,50
Binnen een jaar is de eerste druk van Systemisch coachen uitverkocht! En Jan Jacob Stam en Bibi Schreuder weten waar ze het over hebben. Met...
Wilfried Nelles
21,95
Nelles onderbouwt zijn denkkader stevig. Hij heeft een academische achtergrond in de sociologie, hij promoveerde aan de universiteit van Wuppertal....
Bert Hellinger
19,95
Het boek beschrijft een aantal opstellingen en inzichten uit de periode van 1995 tot 2001. Eerlijk gezegd doen sommige hiervan wat gedateerd...
Winkelwagen
Uw winkelwagen is leeg
Verzenden

verzendkosten in Nederland € 2,95

gratis verzending in Nederland vanaf € 40,-

 

Bestellingen worden op alle werkdagen verzonden.

Menu