opc_loader

Aylan en Bert Hellinger

Aylan en Bert Hellinger

Ik ben aan het spelen met de oude titels van Het Noorderlicht. Welke zijn nog geschikt voor heruitgave? Welke niet? 'De maat van het hart' heb ik in kleine oplage een nieuwe plek gegeven. Bij het boek ‘Stilte in het midden’ twijfelde ik. Is het boek niet te gedateerd? Sommige inzichten die Hellinger in dit boek beschrijft, heeft hij zelf herroepen. ‘Ik zag het toen zo, nu zie ik het anders.’ En toen las ik onderstaande. Net nadat ik weer een paar afschuwelijke foto’s op Facebook had gezien van verdronken vluchtelingen. Van mensen die de hoogste prijs betaald hebben op zoek naar een bestaan.

“ We delen de wereld graag in in een deel dat recht heeft om te bestaan en een deel dat er eigenlijk niet zou behoren te zijn, ondanks dat ze bestaat en haar invloed heeft. Het ene noemen we goed of gezond, of heil en vrede. Het andere noemen we slecht of ziek, of onheil en strijd.

Dit komt doordat we goed en wenselijk noemen wat voor ons het gemakkelijkst is. Wat voor ons moeilijk is noemen we verkeerd of slecht. Als we dit nauwkeuriger bekijken dan zien we dat datgene wat de wereld verder brengt geworteld is in datgene wat we moeilijk, slecht of zwaar noemen.

Uitdaging tot vernieuwing komt voort uit datgene wat we liever niet hebben of uit zouden willen sluiten.

Als we ons daarom aan het zware of het zondige of het conflictueuze willen onttrekken verliezen we precies datgene wat we willen behouden; ons leven, onze waardigheid, onze vrijheid, onze grootsheid. Alleen diegene die ook de donkere krachten aanneemt en aanvaardt is verbonden met zijn wortels en met de bronnen van zijn kracht. Zulke mensen zijn meer dan goed of slecht; ze zijn in harmonie met het grotere en in contact met haar diepgang en haar kracht. “

Het grootste deel van de teksten uit dit boek zijn inderdaad gedateerd. Ik ga het boek niet opnieuw uitgeven. Maar dit stukje is het delen meer dan waard!

 

 

 

 

Siets Bakker

www.transitie-advies.nl

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Beveiligingscode
CAPTCHA Image Ik kan de beveiligingscode niet goed zien