opc_loader

Het veld van aandacht

ISBN 9789090298009

Systemisch werk via het lichaam

Connie van der Arend

27,50

Aandacht voor het effect van het familiesysteem op het lichaam en het helend effect van aanraken.

Aandacht voor de essentie van de mens, de ziel, biedt de mogelijkheid om vanuit een ander perspectief te kijken naar wat je tegenkomt in het leven. Of het nu gaat om fysieke klachten, gevoelens die zich opdringen of thema’s in je leven die telkens terugkeren: door de diepere betekenis ervan te kunnen ervaren, openen zich nieuwe mogelijkheden. Iedereen die geïnteresseerd is in leven met aandacht kan in dit boek inspiratie opdoen.

Dit boek biedt begeleiders van familieopstellingen de mogelijkheid hun werkwijze te verbreden en te verdiepen. Systemisch werk via het lichaam is een manier om een op een te kunnen werken met je cliënt.

Het voordeel van systemisch werk via het lichaam is dat:

  • aanraken een helende werking heeft;
  • een juiste systemische interventie een directe respons geeft en een ontspanning en energiedoorstroming in het lichaam teweegbrengt;
  • een liefdevolle aanraking veiligheid en heling biedt bij hechtingsproblematiek en traumatische ervaringen die in het lichaam opgeslagen zijn.

Lichaamsgericht werken heeft effect op het persoonlijk en systemische celgeheugen van de cliënt en kan grote veranderingen teweegbrengen. Een opstelling heeft grote impact maar soms merk je dat het niet doorwerkt. In dat geval is er wel inzicht bij de vraagsteller, maar lijkt de beweging uit de opstelling niet door te werken in het leven of het fysieke lichaam. Systemisch werk via het lichaam biedt een handvat systemische invloed beter te integreren. 

Voor therapeuten is er extra informatie. Massage- en lichaamsgerichte therapeuten en begeleiders van familieopstellingen zijn al vertrouwd met onderdelen van systemisch werk via het lichaam. Maar ook voor andere therapeuten kan deze werkwijze verdieping geven in hun praktijk. Via handreikingen en praktijkvoorbeelden wordt systemisch werk via het lichaam inzichtelijk en toegankelijk gemaakt. 
Dit boek gaat ervan uit dat je als therapeut je eigen werkwijze en vaardigheden hebt ontwikkeld. Het nodigt je uit om je werkwijze te verdiepen, door integratie van aanraken en systemisch werk.

Zoals je in een opstelling kunt ervaren wat de invloed van het veld is op je fysieke, emotionele en energetische gesteldheid, zo is dat ook op de massagetafel. Of anders gezegd: dat wat je bij een opstelling vergroot tegenkomt in de opstellingsruimte vind je terug in je lichaam en de ruimte om  je heen. Wanneer je niet op je eigen plek staat is dat voelbaar in je lichaam. Als je je familie niet insluit, sluit je delen van je lichaam uit.

De huid, de rug, de rechter- en linker lichaamshelft, de organen, chakra’s en lichaamsdelen reageren allemaal op het familiesysteem. In de rechter - en linker lichaamshelft kun je bijvoorbeeld de invloed van respectievelijk de mannen- en vrouwenlijn ervaren.

In een opstelling is er respect voor de beweging in het veld en deze beweging volg je. Zo werkt dat ook als je een cliënt op de massagetafel aanraakt. Door een cliënt aan te raken vanuit oprechte aandacht voor dat wat er is, zonder iets te willen veranderen of in te grijpen, krijg ik toegang om op een diepe laag contact te maken met jezelf en de ander. Aandacht om dat wat zich aandient liefdevol en met compassie tegemoet te treden. Deze aandacht is verbonden met het hart. Net als in een opstelling zijn elementen als vertragen, wachten en contact maken met de cliënt en het veld rondom de cliënt belangrijk. Wanneer de beweging in de cliënt stokt, kan je een interventie doen. Het mooie van aanraken van het lichaam is dat je kan voelen of de interventie juist is. Het lichaam liegt niet en is eerlijk in wat het laat zien. Het lichaam zal wel of niet reageren op aanraking of woorden. Bij een juiste interventie zal het lichaam weer tot leven komen.

Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel gaat over de helende kracht van aandacht. Ook wordt er ingegaan op hoe je je kunt afstemmen als therapeut wanneer je systemisch wilt werken via het lichaam.

In het tweede en derde deel wordt het systemisch werk via het lichaam verder uitgediept aan de hand van theorie, handreikingen en praktijkvoorbeelden.

Dit boek  kan vragen oproepen, je inspireren en je uitdagen om je horizon te verbreden.

Over Connie van der Arend

Wezenlijk contact is een belangrijke leidraad in mijn leven. In mijn werk als lichaamsgericht therapeut ben ik steeds op zoek naar de diepere essentie en heb ik steeds meer methoden en technieken losgelaten. Wezenlijk contact gaat over de ontmoeting van mens tot mens, vanuit een open hartsverbinding, waarbij alles er mag zijn zoals het is.

In mijn zoektocht naar verdieping volgde ik een aantal opleidingen systemisch werk. De beslissing om niet met opstellingen en representanten te werken, maar het systemisch werk te integreren in mijn werk op de massagetafel, was een logische volgende stap.

Vanuit het energetisch werk was ik al bekend met het fenomeen dat je familie-energie bij je kunt dragen. Het systemisch werk gaf hier structuur en verdieping aan. In mijzelf en in sessies met mijn cliënten ervoer ik hoe het lichaam mee-resoneert op de energie van de familie. Langzamerhand ontvouwde zich steeds meer een manier om systemisch werk via het lichaam toe te passen, wat heeft geleid tot het schrijven van dit boek en de 10-daagse training Het Roepen van de Ziel.

www.connievandenarend.nl 

www.hetroepenvandeziel.nl

Het veld van aandacht heeft nog geen reviews. Deel uw product ervaring en plaats een review.

Aanbevolen artikelen:

27,95
Deze zinnen zijn niet alleen voor opstellers. Ondanks wat de ondertitel belooft. Deze zinnen zijn voor ieder die zichzelf of anderen op zielsniveau...
Winkelwagen
Veldnieuws

Blijf op de hoogte van gebeurtenissen in het sytemische veld in België en Nederland.

*verplicht

Veldnieuws komt iedere twee weken uit.

Privacy

We doen zo min mogelijk met jouw informatie. Klik hier voor de uitgebreide privacyverklaring.

Laatst bekeken items